فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 54 (بهار 1389)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 54 (بهار 1389)

  • 344 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • گفتمان
  • حسن روحانی صفحه 7
    نوشتار حاضر(1)، ضمن اشاره به چیستی پژوهش کمی و کیفی و نقدهای مطروحه پیرامون الگوی پژوهش کمی، به چالشی که پس از ویلهلم دیلتای در مرزبندی میان سنت های علوم طبیعی و انسانی پدید آمد، می پردازد و نسبت دو الگوی پژوهشی را با علوم مذکور، نشان می دهد. در این رهگذر دیدگاه های تجربه گرایان، پوزیتیویست ها و ایده الیست ها مورد بحث قرار گرفته است. مقاله در ادامه، مبانی معرفت شناسانه و هستی شناسانه دو الگوی پژوهش کمی و کیفی را تشریح و بر ضرورت توجه پژوهشگران به این تمایزها تاکید نموده است.
    کلیدواژگان: علوم طبیعی، علوم انسانی، پژوهش کمی، پژوهش کیفی
  • پژوهش
  • بختیار شعبانی ورکی، صدیقه کاظمی صفحه 33
    هدف از مقاله حاضر، بررسی دو رویکرد پژوهشی عمده مطرح در عرصه روش شناسی پژوهش با توجه به مبانی معرفت شناسی و وجوه تمایز هر رویکرد با دیگری می باشد. در این راستا، برخی از دشواری های پژوهش های کمی که منجر به ناکامی آنها در پژوهش های علوم انسانی شده، مطرح و مورد بحث قرار می گیرد. این مقاله کانون توجه خود را معطوف به تعارضات درونی چهارگانه شامل ورژن، تمام نگاری، چندصدایی و شک گرایی در پژوهش های کیفی مبتنی بر پدیدارشناسی نموده و ضمن شرح این تعارضات که به وسیله هارلی، هاردی و آلوسن طرح شده اند، به ناکامی پژوهش های کیفی در غلبه بر موانع روش شناسی و رفع چالش ها اشاره می کند. در ادامه، ظهور پژوهش ترکیبی به عنوان جانشینی نارسا برای رفع دشواری های دو روش کمی و کیفی به دلیل عدم توجه به مفروضه های زیربنایی هر یک از این روش ها معرفی و مورد نقد قرار می گیرد. با استناد به چنین مباحثی و عنایت به یافته هایی که نشان می دهند اغلب مغالطه های اسکات در تمام پژوهش های کمی، کیفی و ترکیبی به تناوب مشاهده می شود، نویسندگان پاراکمیت گرایی را به منزله رویکردی بدیل برای غلبه بر دشواری های روش شناختی روش های موجود، معرفی می کنند.
    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، پژوهش کمی، پژوهش ترکیبی، پاراکمیت گرایی، استدلال تقریبی
  • محمدحسین ملایری صفحه 59
    اکنون افزون بر دو دهه است که سنت های دیگری در فلسفه علم (علاوه بر سنت تحلیلی) مطرحیت یافته اند. یکی از این سنت ها، فلسفه علم پدیدارشناسی هرمنوتیک است که در تداوم جنبش پدیدارشناسی در حوزه فلسفه علم، به ظهور رسیده است. مقاله حاضر، ابتدا به بحث فلسفه علم پدیدارشناسی هرمنوتیک پرداخته، نسبت این تفکر با تفکرات پوزیتیویستی و پساپوزیتیویستی را تشریح نموده، دیدگاه فلسفه علم پدیدارشناسی هرمنوتیک را در خصوص علوم طبیعی وفق نظریات پاتریک هیلان، باز گشوده و در پایان نسبت پژوهش کیفی و فلسفه علم پدیدارشناسی هرمنوتیک را مورد بحث قرار داده است.
    کلیدواژگان: فلسفه علم، فلسفه تحلیلی، پدیدارشناسی، هرمنوتیک، علوم طبیعی
  • مرتضی منادی صفحه 107
    از مشکلات علمی در عرصه علوم انسانی در اکثر جوامع غیر غربی که صاحب نظریه نیستند، از جمله جامعه علمی ما، نداشتن نظریه های بومی بر پایه نظام فرهنگی جامعه است. نداشتن نظریه بومی مشکلاتی را به همراه می آورد که از همه مهم تر، عدم شناخت دقیق روانشناختی افراد جامعه و جامعه شناسی فرهنگ افراد و نهادهای اجتماعی آن جامعه است. چرا ما نمی توانیم به نظریه های بومی دسترسی پیدا کنیم؟ دلایل متعددی وجود دارد که به نظر نگارنده از همه مهم تر، کاربرد روش پژوهش می باشد. در جامعه فعلی ما اکثر پژوهش ها به روش کمی که در پارادایم پوزیتیویستی معنی دارند، انجام می شود. بر این باوریم در صورتی که تحقیقات متعدد توسط پژوهشگران با روش های کیفی که منجر به شناخت عمیق افراد و بخش های مختلف جامعه اعم از ساختارها و کارکردها، به کمک نظریه های موجود خارجی بشود، امکان ساختن نظریه را برای پژوهشگران و جامعه علمی فراهم می سازد. بررسی و مقایسه تعدادی مقاله علمی پژوهشی فرانسوی و ایرانی در حوزه های جامعه شناسی، روانشناسی و علوم تربیتی نشانگر این است که از سویی، پژوهشگران داخلی در اکثر مواقع از نظریه های غیر ایرانی (و بیشتر) غربی استفاده کرده، در حالی که مقالات خارجی بیشتر از نظریه های بومی خود استفاده کرده اند. از سوی دیگر، پژوهشگران داخلی بیشتر به روش کمی به خصوص با ابزارهای پرسشنامه های استاندارد (که غالبا غربی هستند) به جمع آوری داده های خود پرداخته اند، در حالی که پژوهشگران خارجی بیشتر از روش های کیفی با تحلیل های عمیق محتوای داده های خود و کمتر از روش های کمی استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: روش پژوهش، روش کیفی، نظریه سازی و فرهنگ
  • محمدرضا قربانی صفحه 135
    در این مقاله نشان میدهیم که چگونه هستیشناسی صوری هوسرل میتواند به تحلیل نسبت کیفی میان اجزاء و کل بپردازد. این تحلیل، مبتنی بر تمایز بنیادینی است که هوسرل میان قطعه (piece) و لحظه (moment) در نظر میگیرد. هستیشناسی صوری هوسرل با پذیرش لحظه همچون جزئی منفرد، انضمامی و نامستقل که با اجزاء دیگر و کل خود نسبت کیفی برقرار میسازد، از سنت فلسفه تحلیلی جدا میشود. از آنجا که فلسفه تحلیلی، کنشهای ذهنی معطوف به ابژه ها را به کنشهایی بازمیگرداند که معطوف به وضعیت امور هستند، در چارچوب ساختار صوری معنا و حقایق باقی میماند و کیفیت لحظه ها را به خصوصیتهایی فرومیکاهد که در نظریه مجموعه ها قابل بررسی است. در مقابل، هستیشناسی صوری هوسرل به بررسی ساختارهای صوری میان اشیاء میپردازد و کیفیت اشیاء را به وضعیت امور بازنمیگرداند. از این نظر، هستیشناسی صوری با مرئولوژی لزنیوسکی شباهت دارد که میتواند نسبت هستیشناسانه اجزاء و کل را بررسی کند. نتیجه این بحث آن است که هستیشناسی صوری در چارچوب نظریه منیفلدها و مرئولوژی، بنیاد هرگونه پژوهشکیفی است که میتواند علوم انسانی و علوم تجربی را دربرگیرد، و از اینرو، از روش کیفی پدیدارشناختی که با توجه به «زیستجهان» تنها علوم انسانی را شامل میشود، بسی فراتر رود.
    کلیدواژگان: منطق محض، هستی شناسی صوری، مرئولوژی، منیفلد، نظریه مجموعه ها
  • احمد عابدی، علیرضا شواخی صفحه 153
    با بررسی انواع پژوهش ها در علوم انسانی و رفتاری در می یابیم که در علوم انسانی و رفتاری با دو رویکرد پژوهشی مواجه هستیم که این دو رویکرد عبارت از الف) رویکرد کمی و ب) رویکرد کیفی.. به بیان دیگر در حوزه علوم انسانی و رفتاری و از جمله علوم تربیتی و روان شناسی، انتخاب رویکرد انجام پژوهش بر پایه جهان بینی و چارچوب فکری (پارادایم) است که پژوهشگر اختیار می کند. هدف از تدوین مقاله حاضر بررسی و مقایسه روش شناسی دو رویکرد پژوهش کمی و پژوهش کیفی به لحاظ ماهیت، هدف، روش، فرضیه ها، ابزارهای جمع آوری اطلاعات، روش های نمونه گیری روایی و پایایی، روش تجزیه تحلیل آماری، قابلیت ها و کاستی های آنها می باشد. امید آن می رود که طرح این موضوع، شروعی برای بحث های اساسی بیشتر در زمینه پژوهش های علوم انسانی و رفتاری درکشورمان باشد.
    کلیدواژگان: پژوهش، پژوهش کیفی، پژوهش کمی، روش شناسی، علوم انسانی و علوم رفتاری
  • داود فیضی صفحه 169
    پژوهش های کیفی یکی از مسیرهای اصلی تولید دانش بوده و با بهره گیری از آن می توان به حل مسائل و مشکلات پیچیده جوامع انسانی و سازمان ها اقدام نمود. پژوهش کیفی نسبت به پژوهش کمی در جامعه دانشگاهی کمتر شناخته شده و از این رو کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. پژوهش کیفی روشی منظم و عمیق برای توصیف اجزاء، شرایط و ویژگی هایی درباره پدیده های انسانی است که یا قابل تبدیل به کمیت نیستند یا در صورت تبدیل به کمیت از عمق کافی برای تحلیل شرایط برخوردار نمی باشند. از این رو می توان گفت پژوهش های کیفی به منظور درک عمیق مفاهیم و پدیده هایی که به دلیل وجود عامل انسانی در آنها پیچیدگی زیادی وجود دارد، به کار می رود و در آن داده ها به صورتی عمیق و روایت گونه، جمع آوری، تحلیل و تفسیر می شوند. این پژوهش ها مبتنی بر فلسفه پدیدار شناختی بوده و در جایگاه طبیعی خود با افراد واقعی (و نه در محیط تجربی) درباره افرادی تحت کنترل انجام می شود. علیرغم فواید و اثرات چشمگیر پژوهش های کیفی در حل مسائل و مشکلات جامعه، به نظر می رسد جامعه علمی و پژوهشی کشور آنچنان که بایسته و شایسته است، از این روش علمی تحقیق استفاده نمی نماید. از این رو در تحقیق حاضر با بهره گیری از یکی از ابزارهای قدرتمند مدیریت استراتژیک یعنی مدل SWOT، محقق سعی دارد تا با بررسی نقاط ضعف و قوت درونی روش پژوهشی کیفی از یکسو و نیز تحلیل فرصت ها و تهدیدات پیش روی توسعه این روش پژوهش در کشور از سوی دیگر، استراتژی هایی را جهت توسعه این روش تحقیق در کشور طراحی و ارائه نماید.
    کلیدواژگان: مدل SWOT، پژوهش های کیفی، نقاط ضعف و قوت، فرصت ها و تهدیدات، استراتژی ها
  • رضا علی نوروزی، محمد بیدهندی صفحه 187
    توجه به مباحث طرح شده در رویکردهای جدید پژوهش می تواند راهگشای مسائل و تنگناهای روش شناسی به ویژه در قلمروی علوم انسانی باشد. یکی از تلاش های انجام گرفته در راستای پاسخگویی به این نیاز، تبیین رویکردها و راهبردهای نمونه گیری و عملیات میدان در پژوهش های کیفی است که به زعم نویسندگان، این تلاش ها زمینه را برای اعمال بیشتر و برجسته تر عاملیت انسان در قلمروی پژوهش می گشاید و از این طریق زمینه را برای اصلاحات اساسی تر در قلمروی روشی مهیا می سازد. نقش فعال محقق در میدان تحقیق و اعمال نظر وی در بحث نمونه گیری از تفاوت های اساسی تحقیقات کیفی با تحقیقات کمی است که یکی از مهم ترین پیش فرض های چنین رویکردی فضاسازی برای اعمال عاملیت محقق در میدان پژوهش است. به زعم نویسندگان، این مباحث می تواند برخی از چالش ها و تنگناهای روش شناختی را حل نموده و زمینه را برای نوآوری و خلاقیت بیشتر و به تبع آن رشد و بالندگی علوم به ویژه علوم انسانی مهیا نماید.
    کلیدواژگان: روش شناسی، نمونه گیری، عاملیت انسان، پژوهش کیفی، عملیات میدان
  • حیدرعلی عابدی صفحه 207
    روش تحقیق یکی از منابع مهم کسب دانش است که به روش های مختلفی از جمله روش های کمی و کیفی دسته بندی می شود. تحقیقات کیفی روش های متنوعی دارد که از روش های مرسوم آن در این مقاله تنها به روش تحقیق پدیده شناسی و کاربرد آن در علوم بالینی پرداخته شده است. روش پدیده شناسی که یک روش توصیفی - قیاسی است از فلسفه پدیده شناسی سرچشمه می گیرد. برای توضیح این موضوع در این مقاله نخست به تاریخچه فلسفه پدیده شناسی و سپس تطبیق آن به عنوان یک روش تحقیق کیفی در علوم پزشکی اشاره شده است. توجه علوم بالینی و پرستاری حرفه ای به مراقبت کل نگر زمینه ای برای انجام تحقیقات پدیدارشناسی را فراهم آورده است. این دیدگاه کل نگر، با مطالعه تجربه زیسته ممزوج شده و اساسی برای تحقیق پدیده شناسی فراهم می کند. توصیه می شود که محقق باید از خود سؤال کند که آیا تحقیق راجع به تجربه زیسته مناسب ترین روش جمع آوری داده هاست؟ چون داده های اولیه در نظر گرفتن تجربه پدیده است، باید محقق در نظر بگیرد که این محصول داده های غنی و توصیفی است. پژوهش پدیده شناسی مبتنی بر هدف است چون بر خلاف تحقیقات کمی، هدف عمومیت بخشیدن یافته ها به جامعه ای که نمونه از آن انتخاب شده نمی باشد بلکه هدف فهم پدیده مورد نظر است و همان طور که اشاره شد محققین باید افرادی که تجارب کافی در مورد پدیده مورد مطالعه را دارند و می توانند بهترین اطلاعات را در مورد موضوع ارائه دهند، انتخاب کنند که عبارت اند از مشاهده، مصاحبه و یادداشت برداری میدانی، اسناد و مدارک یا اغلب ترکیبی از این روش ها می باشد. در این مقاله همچنین به روش های تحلیل اطلاعات در پدیده شناسی (فنومونولوژی) اشاره شده و ابعاد خطرات و فواید تحقیق، ماهیت داوطلبانه بودن شرکت در تحقیق، حق شرکت کننده برای انصراف تشریح گردیده و در خصوص قضاوت محققان در مورد صحت احتمالی از طریق خواص قابلیت وابستگی، اعتبار، قابلیت انتقال و تائیدپذیری بحث شده است.
    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، تحقیق پدیدارشناسی، تحقیق در علوم بالینی
  • سید محمد اعرابی، مرجان فیاضی صفحه 225
    هدف اصلی از انجام هر فرایند تحقیق، تولید و توسعه علم است تا از این طریق بتوان کارایی و اثربخشی را افزایش داد. تحقیق در مدیریت، حوزه ای نظام مند از تحقیق در سازمان است که در جستجوی انجام اقدامات مؤثر به منظور بهبود و حل مسائل و موضوعات سازمانی و مدیریتی است. همانند سایر حوزه های پژوهشی، استراتژی های تحقیق کیفی در این حوزه نیز براساس دو بعد فلسفه علم (پوزیتیویسم و ساختارگرایی اجتماعی) و فلسفه انسان (اراده گرایی و جبرگرایی) دسته بندی می شوند و عبارت اند از: تحقیق پیمایشی، تحقیق موردی، تحقیق عملی و تحقیق پایه ور. بررسی نمونه های انجام گرفته از این نوع تحقیقات، به محققان مدیریت در درک و شناخت بهتر فرایند تحقیق کیفی و ایجاد آمادگی بیشتر کمک می کند.
    کلیدواژگان: استراتژی تحقیق کیفی، تحقیق موردی، تحقیق پایه ور، تحقیق پیمایشی و تحقیق عملی
  • حسین خنیفر، نفیسه زروندی صفحه 243
    برای کندوکاو درباره پدیده های مربوط به سازمان و مسائل مدیریت، پژوهشگر به انتخاب روش تحقیق می پردازد. در دهه های اخیر رویکرد کمی در قلمروی پژوهش های مدیریتی تسلط داشته است. اما از آنجایی که تمام پدیده های سازمان و مدیریت، به ویژه پدیده هایی را که با رفتار انسانی سروکار دارند، نمی توان به شیوه کاملا عینی مورد مشاهده قرار داد و نیز، کنترل متغیرهای ناخواسته درباره این پدیده ها بسیار دشوار است، محققان، پژوهش های کیفی را نیز مورد توجه قرار داده اند. در این مقاله ضمن بررسی ویژگی های کلی هر یک از روش های تحقیق، به دنبال تبیین اهمیت تحقیق کیفی در مسائل سازمانی و مدیریتی می باشیم.
    کلیدواژگان: روش تحقیق، رویکرد کمی، رویکرد کیفی، پژوهش های مدیریتی
  • رضوان حسینقلی زاده، لیلا حبیبی، مرضیه عالی صفحه 257
    هدف اصلی این مقاله، بررسی و تحلیل روش تحقیق «نظریه پایه ور» به عنوان یکی از روش های تحقیق کیفی است که به پژوهشگر امکان می دهد تا با رویکردی استقرایی و اکتشافی، به جای اتکاء به تئوری های موجود، مفاهیم و قضایا را به طور مستقیم از واقعیت کشف نماید و خود به تدوین تئوری بپردازد. بدین ترتیب، در این مقاله ابتدا مبانی فلسفی تحقیق از اثبات گرایی تا تفسیرگرایی مورد بحث قرار گرفته، آنگاه با تکیه بر مفروضه های پارادایم جدید و با درک اهمیت این موضوع که بسیاری از تئوری های سازمانی موجود فارغ از پیچیدگی ها و مسائل پایه ور سازمان های ایرانی، قابلیت های لازم برای حل مسائل سازمانی سازمان های ایران را ندارند، روش شناسی نظریه پایه ور و چارچوب عملی آن به تفصیل اشاره خواهد شد. با این هدف که مطالعات سازمانی در مسیری سوق یابند که قادر به طراحی و تدوین مدل ها و تئوری های بومی و مبتنی بر تجربه های زیسته مدیران و کارمندان سازمان های ایرانی و متناسب با مسائل، زمینه ها و شرایط و تحولات آنها باشند.
    کلیدواژگان: پارادایم، اثبات گرایی، تفسیرگرایی، روش شناسی، نظریه پایه ور
  • حمیدرضا عریضی صفحه 279
    مقاله حاضر در مورد یکی از رویکردهای مهم در روش تحقیق کیفی است که نظریه پایه ور نام دارد و به طور تمثیلی بیان می کند که نظریه نباید مانند تحقیقات کمی، شهود «صندلی راحت» بوده و از ذهن خلاق پژوهشگر به صورت قیاسی صادر شود، بلکه باید از دل داده ها (زمین، ریشه) پدید آید. مفاهیم اصلی این رویکرد به نظریه سازی یعنی به دست آوردن داده ها، حساسیت نظری، نمونه گیری نظریه ای و اشباع، شرح داده شده اند و نحوه ساخت نظریه با عنایت به این موارد، در تحقیق کیفی توضیح داده شده است. همراه با آن به صورت افتراقی، وجوه تمایز آن به (کمک مثال های تاریخی) با نظریه های قبل ارائه و تبیین شده است که چگونه ملاک های یک نظریه خوب با به کار بستن اصول نظریه پایه ور حاصل می شود.
    کلیدواژگان: نظریه پایه ور، نمونه گیری نظریه ای، حساسیت نظری، اشباح، طبقه هسته ای، سطوح رمزگذاری و موارد اخلاقی
  • علی دلاور صفحه 307
    پاره ای اوقات، محقق می خواهد که نگاه عمیق تری به یک فرد، موقعیت، یا سلسله ای از حوادث معین داشته باشد. به جای پرسیدن سؤالاتی از قبیل «مردم در این باره چه فکر می کنند؟» (آن گونه که در تحقیق زمینه یابی مرسوم است) یا «اگر من این کار را بکنم، چه اتفاقی خواهد افتاد؟» (آنچنان که در تحقیق آزمایشی متداول است)، محقق می پرسد: «این افراد چگونه عمل می کنند؟» یا «چگونه حوادث اتفاق می افتند» یا «چگونه مردم به تصویر کشیده می شوند» (توصیف می شوند). برای پاسخ به سؤالاتی از این قبیل، محققین شماری از روش های پژوهشی را تحت عنوان «تحقیق کیفی» به کار می برند. در این مقاله گام های لازم در تحقیق کیفی مورد بحث قرار گرفته است. آن دسته از پژوهش هایی که کیفیت روابط، فعالیت ها، موقعیت ها یا موارد را بررسی می کنند، غالبا تحت عنوان تحقیق کیفی قرار دارند. این نوع پژوهش ها از روش های مورد بحث پژوهشگران کمی متفاوت است و در آن تاکید بیشتری بر توصیف جامع می باشد. منظور از توصیف جامع، به تفصیل توصیف کردن تمام آن چیزهایی است که در خلال یک فعالیت یا موقعیت معین می گذرد. انواع مختلفی از روش های کیفی وجود دارد، اما تعداد معینی از شکل های آن عمومی هستند و این روش ها بیشتر معرف تحقیق کیفی می باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل کیفی، تحقیق کمی، تحلیل کیفی، روش شناسی کیفی
|
  • Dr. Hassan Rohani Page 7
    This article tries to address the challenge created after Dithery's distinction between natural and human sciences. To do this, the author explains the nature of quantitative and qualitative researches and shows the relationship between these two research models and natural and human sciences. Also, in this article the views expressed by empiricists, positivists and idealists are discussed. Finally, the epistemological and ontologicalbases of the two models of quantative and qualitative research are fully explained.
  • Bakhtiar Shabani Varki, Sedigheh Kazemi Page 33
    This article studies the two major research approaches in the field of research approaches. It emphasizes their epistemological foundations and their differences. Along these lines, the inadequacies of quantitative research leading to its failure in human science research are discussed. This article pays special attention to the four fold internal conflicts including version, holography, multivocality and skepticism in qualitative researchesbased on phenomenology put forward by Harley, Hardy and Alison, and mentions the failure of qualitative research in overcoming the obstacles created by methodology. Then, the emergence of mixed research as an insufficient substitute for the quantative and qualitative methods is criticized. Finally, given the fallacies made by Scott regarding quantitative, qualitative and mixed research, the authors introduce para-quantitativemethod as an alternative for overcoming the inadequacy of existing methods.
  • Mohammad Hossein Malayeri Page 59
    It is more than two decades that some new traditions (other than analytical tradition) have emerged in the philosophy of science. One of these traditions is the hermeneutic phenomenological approach to philosophy of science which is the extension of phenomenological movement in the field of philosophy of science. This article tries to explain the hermeneutic phenomenological approach to philosophy of science، itsrelationship with positivist and post-positivist thoughts and its use in qualitative research. In explaining hermeneutic phenomenology، the views expressed by Professor Patrick Heelan have been used.
  • Morteza Monadi Page 107
    One of the scientific problems in human sciences in the majority of non- Western societies including our society is the lack of indigenous theories based on the cultural system of the society. The lack of an indigenous theory entails some problems, the most important of which is the lack of proper understanding of psychological and sociological characteristics of people and society as well as social institutions. Why we cannot developindigenous theories? There are various reasons, the most important of which is the use of research method. In our society, most researches are carried out by quantitative method which is meaningful in the positivist paradigm
  • Mohammad Reza Ghorbani Page 135
    This article tries to show that how Husserl''s formal ontology can analyze the qualitative relation between the whole and the parts. This analysis is based on the distinction made by Husserl between piece and moment. Husserl''s formal ontology separates from the tradition of analytical philosophy by recognizing moment as a single، concrete and dependent part which maintains qualitative relation with other parts and the whole. Sinceanalytical philosophy refers subjective actions toward objects to those related to the current state of affairs، it remains in the framework of the formal structure of meaning and truths and reduces the quality of moments to the attributes which could be studied in the framework of set theory.
  • Ahmad Abedi, Alireza Shavakhi Page 153
    There are two research approaches in human and behavioral sciences: quantitive and qualitative. In other words, in the field of human and behavioral sciences including pedagogy and psychology, the selection of an approach to research depends on the adopted worldview or paradigm by the researcher. This article aims to study and compare the two approaches to research (quantitative and qualitative) in terms of nature, goal, method, hypotheses, gathering data instruments, sampling methods, validity, verification, statistical analysis as well as their strengths and weaknesses.
  • Davood Feiz Page 169
    Qualititative research is one of the main pathways for generating knowledge which may be used for solving the complicated problems of human communities and organizations. Qualitative research is less familiar than quantitative research and for this reason, it is used less than the latter. Qualitative research is an ordered and deep method for describing those elements, situations and attributes related to human phenomena that are notreducible to quantities or otherwise, they lack enough depth to analyze the situation. Therefore, it can be said that qualitative research is used where we should analyze very complicated concepts or phenomena involving human agency. Data in this kind of research are gathered, analyzed and interpreted in depth and in a narrative form. Qualitative research is based on phenomenological philosophy and is conducted with the participation of real individuals (not in a experimental setting). Despite the uses andadvantages of qualitative research in solving the problems of the society, it seems that the scientific community of the country does not tend to use it properly. Therefore, this article tries to provide strategies for promoting this method of research in the country, drawing upon SWOT model through studying strengths, weaknesses, opportunities and threats facing it
  • Dr. Reza Ali Nowroozi, Dr. Mohammad Bidhendi Page 187
    Paying attention to new approaches to research can be useful in overcoming methodological problems, especially in the field of human science. One of the steps taken towards responding this demand is explaining strategies for sampling and field operations paving the way for highlighting the role of human agency in research. The active role ofresearcher in the field of research and the conduct of sampling constitutes one of the essential differences between qualitative and quantitative research. The authors believe that these discussions can contribute to more innovation in science, especially human sciences.
  • Heidar Ali Abedi Page 207
    Method of research is one of the important source of acquiring knowledge which is classified into different methods including qualitative and quantative ones. Qualitative methods have many variations, but this article only addresses the phenomenological method of research and its application in clinical sciences. Phenomenological method is a descriptivedeductive method originating from the philosophy of phenomenology. Toexplain this issue, this article, first, reviews the history of phenomenological philosophy and its adaptation as a qualitative research method in medical sciences.
  • Dr. Seyed Mohammad Arabi, Dr. Marjan Fayyazi Page 225
    The main goal of every research project is to generate and develop science to enhance efficiency and effectiveness. Research in management is a systematic field of research on organization seeking effective actions to improve the efficiency in organization and to solve its problems. As other fields of research, the strategies of qualitative research in this field are categorized based on the two dimensions of philosophy of science (positivism and social structuralism) and human philosophy (voluntarism and determinism).
  • Dr. Hossein Khanifar, Nafiseh Zarvandi Page 243
    To study the phenomena related to organization and management problems, researcher chooses a method for research. In the recent decades, quantitative approach has dominated research in management. But, there is no doubt that all phenomena related to organization and management, especially those which involved human behavior, cannot be objectively observed. Also, the manipulation of unwanted variables involving in these phenomena is a difficult task. Therefore, researchers have resorted to qualitative research. This article seeks to explain the importance of qualitative research in organizational and managerial problems. However, it also reviews the main features of other methods of research.
  • Rezvan Hosseingholizadeh, Leila Habibi, Marzieh Aali Page 257
    This article studies "Grounded Theory" as one of the methods of qualitative research which allows the researcher to explore the concepts directly from the facts by relying upon a heuristic and inductive approach and to develop a theory himself. It first discusses the philosophical foundations of research from positivism to interpretationism and thendrawing upon the assumptions of the new paradigm and realizing that most of the existing organizational theories have not adequate for solving the organizational problems of Iranian organizations, it elaborates on the methodology of grounded theory and its practical framework. It aims to channel organizational studies towards developing indigenous theories based on the lived experience of leaders and staff.
  • Dr. Hamid Reza Oreizi Page 279
    This article studies one of the major approaches in the method of qualitative research that is grounded theory according to which theory should not be emanated from the creative mind of researcher in a deductive manner as it is done in quantitative research, rather it should be extracted from data. In this article, the main concepts of this approach that areoperational research and grounded research. Studying the research projects conducted based on these methods help researchers understand better theprocess of qualitative research.
  • Dr. Ali Delavar Page 307
    Sometimes, the researcher wants to study more deeply an individual, an event or a series of specific events. Instead of asking questions such as "how people think about it?" (as prevalent in grounded research) or "if I do such a thing, what will happen?" (as done in empirical research), the researcher asks "how these people act?" or "how events happen?" or "how people are described?" To answer such questions, researchers use a number of research methods under the title of "qualitative research". This article explainsnecessary steps for conducting qualitative research. Those researches that study the quality of relations, activities, situations or cases are often classified as qualitative research. This kind of research is different from methods involved in quantitative research, and it is based on a comprehensive description, that is elaborating on all the happenings whichoccur during a specific activity or situation. There are various kinds of qualitative methods, but only a certain number of them are general and representative of qualitative research.